Waarom wilskracht niet altijd de oplossing is

‘Je moet het gewoon doen!’

En ja, uiteindelijk moet je ook iets doen als je ergens wilt komen of iets wilt veranderen. Maar misschien herken je het ook wel, dat je dat zelf ook graag wilt, maar dat het lijkt alsof onzichtbare handen en draden aan je trekken. ‘Doe het niet!’

Ergens in je zitten er nog sturende krachten die je beletten om er vol voor te gaan, die je laten twijfelen om de stap te nemen, die je op je plek houden. En dus doe je uiteindelijk niets. Het lijkt gemakkelijk om jezelf streng toe te spreken en voorbij je angsten te gaan. En misschien doe je dat ook wel. Misschien heb je dat zelfs altijd te horen gekregen ‘ach, stel je niet aan!’

En dus ga je voorbij je gevoel, en doe je alles wat je doet met je wilskracht. Verstand op nul en er voor gaan.

 

Streng zijn voor jezelf

Ben jij dat ook? Dat je van jezelf soms ook vindt dat je je aanstelt, dat je het raar vindt dat je nog steeds niet uit je comfortzone durft te komen? Je spreekt jezelf dus maar weer eens toe en zegt tegen jezelf: ‘kom op, je kunt het!’

Het is een manier om stappen te zetten, om je dromen waar te maken, puur op wilskracht. Maar ik heb gemerkt dat deze manier ook veel energie kost, te veel energie. Het is een hele ‘mannelijke’ manier van groeien, die we eigenlijk heel normaal zijn gaan vinden. Maar in deze manier schuilen ook een aantal gevaren.

Want je gaat voorbij aan jezelf. Zie het als ballonnen die je onder water probeert te duwen, ze komen steeds omhoog ploppen. Je doet alsof ze er niet zijn, maar door de druk komen ze steeds terug. En zo werkt het ook met ontkennen dat iets je in de weg zit. Als je het blijft wegdrukken komt het steeds terug.

Zelf heb ik ook jaren op pure wilskracht gewerkt, en heb ik veel dingen gedaan die ik voorheen niet durfde. Het heeft dus gewerkt! 
Tot ik vorig jaar merkte dat ik op begon te raken, door het steeds maar doorgaan op mijn wilskracht. Ik was te streng voor mezelf, ik moest doorgaan. Tot mijn lichaam protesteerde.

Waar was ik aan voorbij gegaan?

Ik had genegeerd dat er nog altijd een paar hardnekkige overtuigingen in de weg zaten, die ik onbewust met me meedroeg, maar die ik ook vaak negeerde. 

Ik twijfelde of ik nog wel de juiste dingen deed, volgde ik nog wel mijn hart?
Doe ik het wel goed?
Ben ik goed genoeg?

Door steeds maar door te gaan, ging ik voorbij aan wat ik echt nodig had: aandacht. Aandacht voor wat er van binnen gebeurde. Door alles te negeren, groeide het juist tot iets wat steeds meer terug kwam. Mijn wil om door te gaan was groter, dan wat aandacht vroeg. 

 

Soms is dwars er door heen gaan niet de juiste optie

Ze zeggen wel eens dat je door je angst heen moet gaan. Dat klopt. Maar ik vind dat je je angsten niet moet negeren, door maar gewoon door te denderen. Ze kunnen namelijk terugkomen.

Wat kun je wel doen?

Mijn manier om met blokkades en angsten om te gaan is om het eerst aandacht te geven. Wat is er zo belangrijk dat deze angst in je zit? Angsten hebben namelijk altijd positieve intenties, ook al lijkt het niet zo. Er zit een behoefte achter die vervuld wil worden. Door er juist liefdevol naar te kijken, kun je horen wat je eigenlijk nodig hebt.

Dat kun je jezelf vervolgens geven. Ook weer door juist met aandacht bij jezelf te blijven. Ik zeg altijd: word vrienden met je angsten, zodat je er samen door heen kunt gaan. Daarnaast is het belangrijk om ook een ander deel in jezelf aan te spreken: dat van je verlangen. Waar wil je ruimte voor maken?

Deze manier helpt je beter om stappen te zetten. Het is een manier om van angst naar vertrouwen te gaan, juist door je angsten eerst ruimte en aandacht te geven. Ik noem dit een ‘vrouwelijke’ en zachte manier van met jezelf omgaan. Het opent voor mij veel sneller de mogelijkheid naar nieuwe stappen, juist door niet streng te zijn voor mezelf. 

Wat helpt voor mij is schrijven. Schrijven over mijn blokkade, in gesprek gaan met blokkades, en zo kiezen voor ruimte totdat ik kan zeggen: ‘ja, ik zet de stap’. In vol vertrouwen. 

Wil jij de overstap maken van streng zijn voor jezelf naar ruimte hebben voor jezelf? Om zo te kunnen groeien naar wat jij wilt en voorbij ‘gedoe’ gaan? 

Zet dan de eerste stap door een week lang ruimte te geven aan jezelf en je dromen met ‘Creëer Je Nieuwe Werkelijkheid’. 

Wil je ook je eigenheid ontdekken en omarmen, je eigen pad bewandelen en ruimte maken voor jou en je kwaliteiten? Keuzes maken die bij jou passen? Neem dan contact met me op!

Meer lezen?

Hoe vind ik antwoord op mijn (levens)vragen?

Er zijn momenten in je leven dat er vragen in je kunnen opkomen, waar je antwoorden voor zoekt. Levensvragen kunnen je behoorlijk bezighouden, omdat ze vaak diep kunnen zitten. Maar ik ga graag de diepte in, dus help ik je graag een beetje op weg. Levensvragen gaan...

Wat als je je ‘anders’ voelt?

Bijna iedereen die ik begeleid, vertelt me bijna altijd deze woorden: 'ik voel me anders dan anderen'. Soms was dat als kind al zo. Herken je dat ook dat je vaak de toeschouwer was, en dat je eigenlijk niet zo wilde zijn zoals de andere kinderen? Of dat je het wel...

De gedachte die alles verandert en ruimte geeft

Zit jij vast op de plek waar je nu zit? Lijkt het alsof alles tegen zit en kom je er niet uit?Ben je vastgelopen op je werk?Je bent heel snel geneigd om jezelf helemaal vast te denken, ik maak het regelmatig mee. Je gedachten kunnen zo sterk zijn dat je ze gaat...

Waarom wilskracht niet altijd de oplossing is

'Je moet het gewoon doen!'En ja, uiteindelijk moet je ook iets doen als je ergens wilt komen of iets wilt veranderen. Maar misschien herken je het ook wel, dat je dat zelf ook graag wilt, maar dat het lijkt alsof onzichtbare handen en draden aan je trekken. 'Doe het...

Als je sensitieve kant niet in het plaatje past

Ik begeleid mooie mensen in mijn praktijk: veelal mensen met het hart op de juiste plek, gevoelig, en met een verlangen om echt iets te betekenen voor de medemens. Het gaat niet zozeer om targets, succes en geld, maar om de onderliggende drijfveer: doen waar jij én je...

Comments

comments