Introvert: wie wil dat nu zijn?

‘Terwijl ik naar de uitslag van de test kijk, voel ik de teleurstelling door me heen gaan. Het staat er weer: introvert.

En ik realiseer me dat dat bekend staat als ‘stil, gereserveerd, afwachtend’. Gatver, dat wil ik helemaal niet zijn. Ik kan best wel gezellig zijn hoor. Een muurbloempje ben ik eigenlijk ook niet. Nou ja, misschien een beetje dan. Je hoeft toch niet allemaal voorop te lopen in de polonaise? En na zo’n avondje midden-in-de-polonaise-lopen ben ik behoorlijk uitgeput, dat wel.

 

Maar die term hè: introvert.

 

In-tro-vert. Dat klinkt zo, ik weet niet. Negatief, saai, verlegen. Wil iemand dat eigenlijk wel zijn? Extravert klinkt toch net even wat feestelijker. Stiekem heb ik bij de test al een beetje gezorgd dat ik in de goede hoek uit zou komen. Is dat raar? Misschien wel een beetje, maar ik wil niet in de hoek van de ‘in zichzelf gekeerde personen’ staan.
Waarom trek ik me dit zo aan en kan ik niet gewoon waarderen wat er staat?

In het werk wat ik doe is het toch ook vooral gewenst dat je veel initiatief neemt, laat zien wat je waarde is, en flink participeert. Ik ben meer een observator, zie wat er allemaal gebeurt, en goed nadenkt over dingen. Dat klinkt toch helemaal niet als ‘in jezelf gekeerd’?
Waarom heb ik dan toch zelf dat beeld ook ergens in mijn hoofd geplakt?

Ik weet dat ik als kind al vaak als het stille kind werd gezien. En dat heeft zich doorgetrokken naar het nu. Het zit dus diep in mij dat ik dat eigenlijk niet wil zijn, want in mijn hoofd heeft zich genesteld dat dat niet oké is.
Eigenlijk héb ik ook best wel wat te vertellen, maar laat ik het vaak niet zien.

Waarom? Omdat er altijd mensen zijn die veel eerder hun praatje klaar hebben. Lang voordat ik mijn mening klaar heb. En als ik dan eindelijk iets heb, denk ik ‘wat heeft dit nog voor waarde, alles is toch al gezegd?’
Dus houd ik mijn mond maar. Eigenlijk best logisch dat ik als stil wordt gezien, want feitelijk klopt het.’

Zomaar wat hersenspinsels.

Waar gebeurd in het verleden toen ik nog liever niet introvert wilde zijn, gecombineerd met ervaringen van anderen die ik in mijn praktijk tegenkom. Ikzelf die me er eigenlijk een beetje voor schaamde om het te benoemen, en anderen die uitdrukkelijk zeggen ‘ja maar dat ben ik toch écht niet hoor’. En als ik dat al zo ervaar, hoeveel andere mensen zijn er dan die hetzelfde ervaren?

Inmiddels weet ik het: heel veel. Het lijkt wel alsof mensen zich er voor schamen. Uit die hoek willen blijven. Zoveel dat ik het belangrijk vind om de term ‘introvert’ wél te gebruiken en het te omarmen. Er is niets mis mee als je net even anders denkt en handelt. Het is gewoon wie je bent. En er zijn beroepen waar je uitstekend tot je recht komt, waar je ontzettend waardevol bent.

Het is alleen de vraag hoe je er zelf mee omgaat. Als jij je minderwaardig voelt, niet weet wat je te bieden hebt of nodig hebt, dan straal je dat uit. Zonde. Want je hebt zoveel te bieden. Houd jezelf niet langer klein!
Meer weten? Download het E-book!

Wat ik nu vaker te horen krijg? Je was altijd zo introvert en nu ben je veel extraverter! Het verschil? Ik doe nu gewoon de dingen die bij mij passen, waarbij ik mezelf ben. Dat het lijkt of ik extravert ben, is dan gewoon mooi meegenomen. Feitelijk ben ik natuurlijk gewoon dezelfde persoon. 🙂

Heb je een boodschap te vertellen en houd je jezelf nu nog te klein? Laat je je waarde niet voldoende zien? Door te werken aan datgene wat je tegenhoudt maak je je weg vrij voor jezelf. En krijg jij de ruimte die je verdient.

‘Help, ik ben onzichtbaar!’

Krijg jij ook altijd te horen ‘laat jezelf eens wat meer zien?’
En wil je handvatten om daar mee om te gaan? Maar wel jouw balans houden?

Vraag dan het E-book ‘Help, ik ben onzichtbaar!’ aan voor tips om direct toe te passen!

Meer lezen?

Loop ik mijn eigen pad?

Mijn eigen pad lopen.... Regelmatig sta ik stil bij mijn eigen ontwikkeling. Persoonlijke groei staat namelijk nooit stil, en dus ook niet bij mij. Sinds ik een aantal jaren geleden afscheid nam van een leven waarin een aantal zekerheden vastlagen, is er ruimte...

Hoe vergroot je je eigenwaarde?

Eigenwaarde. Ik vind het een mooi woord. Het is opgebouwd uit twee elementen: eigen en waarde. Je hebt voldoende eigenwaarde, als je je eigen waarde kent. En daar ontbreekt het nogal eens aan!  Hoe vergroot je dus je eigenwaarde? Door te kijken wat jouw waarde is....

Geef jij toe aan spontane ingevingen?

Ben jij iemand die een spontane ingeving volgt? Zo eentje waar je hart heel blij van wordt? Of ben je iemand die direct een hondertal gedachten er over heen laat gaan, zodat er uiteindelijk van je spontane plan niets meer over blijft? Zonde! Als je je herkent in het...

Hoe sterk is jouw introverte voorkeur?

Rond introvert zijn hangt nog steeds een ongemakkelijk sfeertje. En ik begrijp dat. Zoek in het woordenboek eens op wat het betekent en je wordt er niet echt vrolijk van: stil, teruggetrokken, verlegen, zelfs mensenschuw ben ik tegen gekomen. Nou ja, dat wil toch...

Hoe laat je als manager een introvert tot zijn recht komen?

Ik heb inmiddels uit eigen ervaring én praktijk een heleboel aspecten verzameld die typisch zijn voor introverte mensen. Gezien mijn eigen introverte aard is deze informatie zorgvuldig verzameld, en ga ik niet over een nacht ijs bij het verspreiden van deze tips. De...
Spread the word!
Facebook0
Facebook
LinkedIn20
Follow by Email1
Google+
https://www.marliefranssen.nl/introvert/introvert-wie-wil-dat-nu-zijn/
YouTube
RSS

Comments

comments

Direct 26 tips in je mailbox?
Krijg jij ook altijd te horen 'laat jezelf eens wat meer zien'? Vergroot je introverte waarde met deze 26 tips. Direct toe te passen in praktijk. Vraag het hier aan!
Door je aan te melden voor het E-book geef je toestemming om je gegevens te verwerken zoals vermeld in het privacystatement. Je gegevens zijn veilig bij mij.

Please spread the word!