Terwijl ik lees wat er staat, dringt het tot me door: dit gaat over mij. 

Langzaam vallen puzzelstukjes op hun plek, en begrijp ik het eindelijk. Vage, onbestemde gevoelens van ‘waarom vind ik dit niets en past het niet bij mij’ vallen weg.

Mijn behoefte aan rust en stilte om me heen, als het te druk is geweest. Het uitgeput thuis komen van werk, en dan de hele avond voor pampus liggen. Het moeilijk kunnen concentreren (en moeilijk kijken: ‘ben je boos?’ ;-)) met veel geluid om me heen, het ervaren van ‘kortsluiting’ in mijn hoofd op momenten dat iets gevraagd wordt aan mij. Het soms niet kunnen volgen als iemand iets zegt die net te snel gaat.
‘Het lijkt wel of ik dommer ben’

Het heeft een verklaring, en ik lees het nu in dit boek. Dat voor mij geschreven had kunnen zijn. Het heeft gewoon een naam en de helft van de bevolking is het: introvert. Of zoals sommigen zeggen: je hébt een introverte voorkeur, je bént het niet.
En terwijl ik nu inmiddels mijn ‘gebruiksaanwijzing’ heb gevonden en absoluut de pluspunten en goede eigenschappen er van zie én er naar leef, begrijp ik niet waarom er soms nog steeds een negatieve lading op ligt. Alsof je ontkent wie je bent. 

Terwijl het juist zoveel gemakkelijker wordt, als je begrijpt hoe je in elkaar zit en daar van profiteert. 
Toen ik het boek ‘Stil’ van Susan Cain las, ging er een wereld voor mij open. Waarvan ik dacht: ‘dit moeten meer mensen weten’. En in de tussentijd is inderdaad gebleken dat er nog veel mensen rondlopen met het idee dat ze niet capabel genoeg zijn in hun werk.

Deze personen begeleid ik om te accepteren wie ze zijn en te leren hoe je het beste tot je recht komt. Want jij bent iemand met inhoud. En dat mag je laten zien. Jezelf klein houden is niet nodig.

Het woord ‘gewoon’ speelt een grote rol in mijn leven. Ik was een ‘gewoon’ kind, niet heel bijzonder. Wat stil. Op de achtergrond, heel gewoon dus.

Van tijd tot tijd te onzichtbaar volgens anderen. Op mijn rapport stond ‘mag wat meer op de voorgrond’ en in functioneringsgesprekken kwam het altijd terug. Inmiddels weet ik prima hoe ik mezelf kan profileren op mijn manier, maar destijds vond ik het erg lastig. Ik werkte toch hardstikke hard? Ik was zo iemand die gewoon lekker ergens in wilde duiken, uitzoeken tot de bodem, rustig op een eigen plekje. Dat zat er helaas niet altijd in. Dus deed ik maar wat er verlangd werd, zonder écht te laten zien wat mijn toegevoegde waarde kon zijn. Sterker nog, ik wist zelf niet wat deze was!

‘Wat je kwaliteit als introvert is’

 

Dat weet ik inmiddels. Eerst jezelf goed leren kennen. Weet jij wat je te bieden hebt? Jezelf, met al je mooie talenten en kwaliteiten. Het valt me telkens op hoe lastig we dit weten te benoemen van onszelf. Logisch dat je niet weet waar jij het verschil mee kunt maken.

Of doe je vooral de dingen zoals het ‘hoort’?

Enkele jaren geleden kwam ik er achter dat ik vooral bezig was met zoals het hoort te leven.
Te veel aangepast aan anderen (want dat kon ik goed), te veel geluisterd naar anderen (zoals het hoort). Resultaat: iemand die niet wist wat ze wilde of wie ze was. Die probeerde mee te gaan in het tempo van anderen. In een omgeving die niet altijd paste.

Het besef kwam: dit is niet wie ik ben. Gedurende de tijd daarna ontdekte ik dat ik introvert ben. Inmiddels noem ik me een expert rond dit thema. De ontdekking dat ik introvert ben deed veel puzzelstukjes vallen. Overtuigingen als ‘ik ben minder slim’, ‘ik ben te saai’ vielen weg.

Ik leerde manieren om mezelf te profileren. Juist door gewoon mezelf te zijn. Ben jij er klaar voor om los te laten wat je niet meer dient? Te omarmen wie je bent? Te leren hoe jij je plek inneemt?

Ik heb daar best lang over gedaan. Dat is voor jou niet nodig, want ik heb een traject ontwikkeld waarin alles samen komt, zodat je vooral profiteert van je kwaliteiten. Klik hier om meer te lezen.

Maar…. jezelf laten zien begint wél bij actie ondernemen! Zet jij nu de eerste stap?

Hier geniet ik ZO van:
– een moment voor mezelf
– zitten aan de waterkant
– even niks doen, de stilte opzoeken
– een goed boek
– los durven laten wat de norm is
– een ander een inzicht geven: een kwartje laten vallen

 

 

Na 18 jaar in het bankwezen het hebben gewerkt, heb ik mijn eigen praktijk opgezet. Ik heb veel tijd gestoken in het ontdekken en omarmen van mijn introverte karakter. Deze kennis én ervaringen zet ik nu om anderen te helpen hun talent te ontplooien. Dit doe ik door middel van coaching, maar ook door te bloggen (zie ‘in de media) en het geven van lezingen om meer bekendheid rond introversie te krijgen. Neem gerust contact op voor meer informatie!