Jezelf verkopen in een sollicitatiegesprek?

Je kent ze vast allemaal, de tips om jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek. Je weet vast dat je alles goed voorbereid moet hebben, dat je je talenten gemakkelijk moet kunnen benoemen en dat je je inleest in het bedrijf. En dat doe je ook.

En toch blijft het lastig om gemakkelijk over jezelf te praten in een gesprek. In eerste instantie omdat je niet zo’n prater bent, en ook omdat je het gewoon niet fijn vindt om zo over jezelf te moeten praten. En dat merken ze.

Want je wordt steeds afgewezen, of er worden twijfels over je geuit ‘zit het wel in je?’ En wat doe je dan? En de nog grotere vraag: waar komt het toch door?

 

In jezelf geloven

Alles staat of valt met in jezelf geloven. En introverte mensen moeten dat ook vooral voelen in hun hele lijf. Als er ergens een spoortje onzekerheid zit, doet dit je wankelen en straal je dat uit. En dat heb je liever niet in een sollicitatiegesprek. Allerbelangrijkste is dus dat je werkt aan je zelfvertrouwen. Alleen zo kun je zelfverzekerd overkomen. Een rol spelen is namelijk geen optie voor je. Al probeer je het, het zal je waarschijnlijk niet zo goed lukken.

 

Blijf afgestemd op jezelf

Blijf wat er ook gebeurt afgestemd op jezelf en je vertrouwen: jij zit er en je kunt het. Zorg er voor dat je niet aan het twijfelen wordt gebracht door wat de ander zegt. Ga doen waar je goed in bent: vragen stellen als iets niet duidelijk is. Neem de tijd als je een antwoord formuleert en doe het in jouw tempo. Ga vooral niet zitten praten om het praten. Adem een keer rustig in en uit om even de concentratie bij jezelf te krijgen.  In praktijk zijn we echter nogal eens afgestemd op de ander, waardoor het moeilijk is bij jezelf te blijven. Dit vraagt van je dat je eventuele belemmeringen in jezelf onder ogen krijgt waarom dit zo is en je er bewust van wordt.

‘Calimero’

Ongemerkt kun je de ondergeschikte rol aannemen, je stelt je op als de ‘Calimero’. Zeker als je onbewust vindt dat je minder waard bent omdat je nog geen ervaring hebt bijvoorbeeld. Door deze onbewuste gedachte maak je jezelf kleiner naast een vlotte babbel. Een rake opmerking en je voelt je kleiner worden waar je bij zit. Dat straal je ook uit, soms letterlijk. Ben je er dus bewust van of je dit ook doet en werk daar aan.

Ik heb het zelf in gesprekken ervaren, dat ik me steeds kleiner maakte bij elke vraag die ik kreeg. Ik kroop ook letterlijk in elkaar en merkte het aan mijn houding. Dat wat ik voelde en dacht, straalde ik ook uit. Niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen kan ik je zeggen!

Wil je écht aan de slag om goede resultaten te krijgen? En heb je al alle tips geprobeerd, zonder resultaat? Dan is het tijd om het op een andere manier aan te pakken: de oplossing op een ander niveau vinden door eerst flink te werken aan je zelfvertrouwen en je gedachten die je nog klein houden. Ik help je daar graag bij!

Heb jij een boodschap te vertellen en houd je jezelf nu nog te klein? Wil jij groeien in wie je bent met een betere balans?

‘Help, ik ben onzichtbaar!’

Krijg jij ook altijd te horen ‘laat jezelf eens wat meer zien?’
En wil je handvatten om daar mee om te gaan? Maar wel jouw balans houden?

Vraag dan het E-book ‘Help, ik ben onzichtbaar!’ aan voor tips om direct toe te passen!

Meer lezen?

Hoe vergroot je je eigenwaarde?

Eigenwaarde. Ik vind het een mooi woord. Het is opgebouwd uit twee elementen: eigen en waarde. Je hebt voldoende eigenwaarde, als je je eigen waarde kent. En daar ontbreekt het nogal eens aan!  Hoe vergroot je dus je eigenwaarde? Door te kijken wat jouw waarde is....

Geef jij toe aan spontane ingevingen?

Ben jij iemand die een spontane ingeving volgt? Zo eentje waar je hart heel blij van wordt? Of ben je iemand die direct een hondertal gedachten er over heen laat gaan, zodat er uiteindelijk van je spontane plan niets meer over blijft? Zonde! Als je je herkent in het...

Hoe sterk is jouw introverte voorkeur?

Rond introvert zijn hangt nog steeds een ongemakkelijk sfeertje. En ik begrijp dat. Zoek in het woordenboek eens op wat het betekent en je wordt er niet echt vrolijk van: stil, teruggetrokken, verlegen, zelfs mensenschuw ben ik tegen gekomen. Nou ja, dat wil toch...

Hoe laat je als manager een introvert tot zijn recht komen?

Ik heb inmiddels uit eigen ervaring én praktijk een heleboel aspecten verzameld die typisch zijn voor introverte mensen. Gezien mijn eigen introverte aard is deze informatie zorgvuldig verzameld, en ga ik niet over een nacht ijs bij het verspreiden van deze tips. De...

Groepstrainingen en uber-enthousiaste trainers…

Groepstrainingen… heb jij daar ook een beetje een haat/liefdeverhouding mee? Zo’n dag waarin je met een groep mensen aan de slag gaat, en waar regelmatig in de handen klappend door de über-enthousiaste-extraverte trainer wordt geroepen: ‘Nou, dit gaan we eens even...
Spread the word!
Facebook0
Facebook
LinkedIn20
Follow by Email1
Google+
https://www.marliefranssen.nl/loopbaan/jezelf-verkopen-in-een-sollicitatiegesprek/
YouTube
RSS

Comments

comments

Direct 26 tips in je mailbox?
Krijg jij ook altijd te horen 'laat jezelf eens wat meer zien'? Vergroot je introverte waarde met deze 26 tips. Direct toe te passen in praktijk. Vraag het hier aan!
Door je aan te melden voor het E-book geef je toestemming om je gegevens te verwerken zoals vermeld in het privacystatement. Je gegevens zijn veilig bij mij.

Please spread the word!