Jezelf verkopen in een sollicitatiegesprek?

Je kent ze vast allemaal, de tips om jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek. Je weet vast dat je alles goed voorbereid moet hebben, dat je je talenten gemakkelijk moet kunnen benoemen en dat je je inleest in het bedrijf. En dat doe je ook.

En toch blijft het lastig om gemakkelijk over jezelf te praten in een gesprek. In eerste instantie omdat je niet zo’n prater bent, en ook omdat je het gewoon niet fijn vindt om zo over jezelf te moeten praten. En dat merken ze.

Want je wordt steeds afgewezen, of er worden twijfels over je geuit ‘zit het wel in je?’ En wat doe je dan? En de nog grotere vraag: waar komt het toch door?

 

In jezelf geloven

Alles staat of valt met in jezelf geloven. En introverte mensen moeten dat ook vooral voelen in hun hele lijf. Als er ergens een spoortje onzekerheid zit, doet dit je wankelen en straal je dat uit. En dat heb je liever niet in een sollicitatiegesprek. Allerbelangrijkste is dus dat je werkt aan je zelfvertrouwen. Alleen zo kun je zelfverzekerd overkomen. Een rol spelen is namelijk geen optie voor je. Al probeer je het, het zal je waarschijnlijk niet zo goed lukken.

 

Blijf afgestemd op jezelf

Blijf wat er ook gebeurt afgestemd op jezelf en je vertrouwen: jij zit er en je kunt het. Zorg er voor dat je niet aan het twijfelen wordt gebracht door wat de ander zegt. Ga doen waar je goed in bent: vragen stellen als iets niet duidelijk is. Neem de tijd als je een antwoord formuleert en doe het in jouw tempo. Ga vooral niet zitten praten om het praten. Adem een keer rustig in en uit om even de concentratie bij jezelf te krijgen.  In praktijk zijn we echter nogal eens afgestemd op de ander, waardoor het moeilijk is bij jezelf te blijven. Dit vraagt van je dat je eventuele belemmeringen in jezelf onder ogen krijgt waarom dit zo is en je er bewust van wordt.

‘Calimero’

Ongemerkt kun je de ondergeschikte rol aannemen, je stelt je op als de ‘Calimero’. Zeker als je onbewust vindt dat je minder waard bent omdat je nog geen ervaring hebt bijvoorbeeld. Door deze onbewuste gedachte maak je jezelf kleiner naast een vlotte babbel. Een rake opmerking en je voelt je kleiner worden waar je bij zit. Dat straal je ook uit, soms letterlijk. Ben je er dus bewust van of je dit ook doet en werk daar aan.

Ik heb het zelf in gesprekken ervaren, dat ik me steeds kleiner maakte bij elke vraag die ik kreeg. Ik kroop ook letterlijk in elkaar en merkte het aan mijn houding. Dat wat ik voelde en dacht, straalde ik ook uit. Niet bevorderlijk voor je zelfvertrouwen kan ik je zeggen!

Wil je écht aan de slag om goede resultaten te krijgen? En heb je al alle tips geprobeerd, zonder resultaat? Dan is het tijd om het op een andere manier aan te pakken: de oplossing op een ander niveau vinden door eerst flink te werken aan je zelfvertrouwen en je gedachten die je nog klein houden. Ik help je daar graag bij!

Heb jij een boodschap te vertellen en houd je jezelf nu nog te klein? Wil jij groeien in wie je bent met een betere balans?

‘Help, ik ben onzichtbaar!’

Krijg jij ook altijd te horen ‘laat jezelf eens wat meer zien?’
En wil je handvatten om daar mee om te gaan? Maar wel jouw balans houden?

Vraag dan het E-book ‘Help, ik ben onzichtbaar!’ aan voor tips om direct toe te passen!

Meer lezen?

Ik moet nog even kijken of ik kan: interview met Liesbeth Smit over introversie

In oktober 2017 kwam het boek ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ uit. Het enige wat ik wist was dat het over introversie ging en dat het een voor mij herkenbare titel had. Meteen besteld dus. Omdat ik me al lang verdiep in de introverte mens, was ik blij met dit...

Het antwoord op de vraag: wat is NLP en hoe helpt het mij?

Sinds ik in aanraking ben gekomen met NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), omschrijf ik het als een reis die ik maak. Een ontdekkingstocht die me bracht naar meer mogelijkheden en meer vrijheden in mijn leven dan ik ooit voor mogelijk hield. Een reis die me ook...

Hoeveel cursussen en trainingen heb jij al gedaan?

Ik hoor het vaker, mensen die al van alles geprobeerd hebben op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Een assertiviteitstraining via het werk (lekker met z'n allen in een grote groep wat je niet fijn vindt), een cursus beter plannen, een opleiding effectief...

Jezelf verkopen in een sollicitatiegesprek?

  Je kent ze vast allemaal, de tips om jezelf te verkopen in een sollicitatiegesprek. Je weet vast dat je alles goed voorbereid moet hebben, dat je je talenten gemakkelijk moet kunnen benoemen en dat je je inleest in het bedrijf. En dat doe je ook. En toch blijft het...

Introverte eigenschappen? Lees het hier

Introvert: er hangt soms nog steeds een ongemakkelijk sfeertje omheen. En ik begrijp dat. Zoek in het woordenboek eens op wat 'introverte eigenschappen' betekent en je wordt er niet echt vrolijk van: stil, teruggetrokken, verlegen, zelfs mensenschuw ben ik...
Spread the word!
Facebook0
Facebook
LinkedIn0
Follow by Email1
Google+
http://www.marliefranssen.nl/loopbaan/jezelf-verkopen-in-een-sollicitatiegesprek/
YouTube
RSS

Comments

comments

Wat fijn dat je er bent!
Krijg jij ook altijd te horen 'laat jezelf eens wat meer zien'? Vraag dan het E-book 'Help, ik ben onzichtbaar!' aan.
Door je aan te melden voor het E-book geef je toestemming om je gegevens te verwerken zoals vermeld in het privacystatement.

Please spread the word!